, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tentoonstelling Bavel 80 jaar bevrijd

Beschikbaarheid: 1 op voorraad

Neem contact op

Op 26 en 27 oktober zullen wij aanwezig zijn op de tentoonstelling Bavel 80 jaar bevrijd in dorpshuis het Klooster aan het Jack van Gils plein in Bavel.

Op Zaterdag 28 oktober 1944 trok de 1e Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek Bavel binnen om de bevrijding van Ginneken en Bavel en vervolgens Breda in te zetten. De bevrijding van Bavel nam een volledige dag in beslag, waarbij hevig gestreden werd. Het woonhuis van Wapenhandel Wagemakers vertoond op de gevels nog sporen van kogelinslagen. In 1944 stond in een straat gelegen achter het huis een Duitse mitrailleur stelling. Het pand van Wapenhandel Wagemakers stond destijds in de aanrijdroute van 1 van de linies van de 1e Poolse pantserdivisie. De inslagen zijn waarschijnlijk van Pools vuur richting de Duitse mitrailleur stelling.

Om deze bevrijding te herdenken organiseert dorpsraad Bavel een bevrijdingsroute in Bavel en een tentoonstelling in  dorpshuis “het Klooster” en op het Jack van Gilsplein. Wapenhandel Wagemakers zal op beide dagen een tentoonstelling inrichten met attributen en wapens uit de 2e wereldoorlog. 

Voor dorpsgenoten een leuke kans om eens kennis te maken met een uitzonderlijke onderneming en verzamelwereld waarvan het bestaan voor velen zelfs onbekend zal zijn. Voor alle andere geïnteresseerden de mogelijkheid om zaken die normaal enkel op de website en op beurzen te zien zijn nu ook eens in een tentoonstelling te zien. Ook interessant om dit bezoek te combineren met een bezoek aan het generaal Maczek museum het Pools militair ereveld in Breda en natuurlijk niet te vergeten de “Poolse” tank in Breda.

Interessante Links:

Klik hier om naar de website te gaan van dorpsraad Bavel
Klik hier voor een aflevering van andere tijden over de geschiedenis van de Polen en hun rol in de bevrijding
Klik hier voor een bezoek aan het generaal Maczek museum
Klik hier voor het bezoek adres van en info over de “Poolse” Tank